Friday, March 18, 2011

Tutorial : Cara Pasang Pages

Aku buat tuto lagi! Hehe..Kawan aku Eka tanya kat aku
Macam mane nak letak content dalam pages/tab menu tu?
Cik Ika...Yang macam ni ke yang awak maksudkan tu?? hehe... untuk korang yang masih blur-blur tu, cuba korang tengok no 1 dalam dalam gambar tu. Korang pernah try click binatang tu tak? Kalau pernah, mesti korang baca Biografi Cik Fafa(Gambar no 2) je kan tanpa ada entry lain kat situ...haaa...macam tu la yang akan jadi kalau korang ada pages ni. hehe.
Nak jugekkk??ok! Meh sini cepat. Firstly, biar aku ajar korang nak buat pages dulu. hehe

1. Dashboard > New Post > Posting > Edit Pages
Dah tu, klik New Page
3. Dalam Page Title tu, korang letakla title ape yang korang nak untuk page korang. Yang bawah dia pulak, korang type la apa2 yang berkaitan.. Dah siap isi ape yang patut? Kalau dah, click Publish Page!
4. Langkah last sekali, korang click kat Blog tabs & pastu Save and Publish. Siap!
Untuk tuto kat atas ni, SELAMAT MENCUBA!


eyyy?? Ada lagi?? hehe... ni untuk blogger yang macam ika tu yang dah ada tab menu yang lawa ikut design masing2.... Kalau korang nak page korang ada content & tak kosong jer, benda yang korang perlu buat 1st skali adalah... ni cara2 nya...

Dashboard > New Post > Edit pages

then, korang edit la mana2 page yang korang nak...korang isi kat page tu macam korang post cite kat blog ni...kat situ korang leh tambah link & gambar gak..

Bila part tu dah selesai, korang save, pastu copy url page tu. Contoh macam kat gambar bawah ni.
Url tadi paste kan kat code tab menu yang korang dah ada tu. Korang mesti tau punya.

Korang cube dulu keyh? Kalau masih tak dapat jugak, tanya Fafa eyy.. hehe

7 comments:

ika gendot gendot said...

code tab menu yaa sini faaa?? yajak mek xpaham gilakkk

Fafa Rashid said...

ika : mun nok ya ka??sapa tolong tak pasang tab menu ya??kazen tak ka??mun nya yg pasang,tanyak tak ngn nya cney nya engkah code tab menu ktk..ok?hehe

ika gendot gendot said...

kamek empun..hahahahhaha..hahaha,dah dah, sikpala faa.kelak2 da masa tak ngaja mek ..hahaha..tunggu ta dua bedepab bersama,, ceyyyy..ggagagaga..hahahahah

Alysyah said...

mcm ane nk biar pages tu letak kt tengah?? blog i punya..kt sebelah..x nk mcm 2 la..x lawa.haha

Fafa Rashid said...

nak buat kat tengah2?? emm..camne ey??susah nak explain..hehe...kalu faf ada masa, fafa buat tuto untuk tu...

Alysyah said...

haha..okok..thenkiu..jd i tggu tutorial u jer la..

Fafa Rashid said...

hehe..okeyh...sama2..i'll post the tuto a.s.a.p ... :D