Sunday, January 30, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa

Semalam, time aku balik dari sekolah, biasalah kan aku mesti dengar Hot FM. Lepas tu, ada la satu lagu ni, suara yang sedap beralun tu memang aku cam sangat sangat, sah lah lagu Anuar Zain. Lagu yang dia bawa tu memang buat aku rasa nak tidur je. BEST SANGAT! Tajuk lagu tu SEDETIK LEBIH. Aku dah set mind aku bila sampai rumah nanti nak download lagu tu terus.

Bila dah sampai rumah, aku mandi dulu before nak online. Time mandi pun aku masih boleh ingatkan lagu tu. Aku letak gam UHU ke apa time dalam kereta tadi? haha. Tapi entah macam mana, lepas mandi aku boleh terus terjun atas katil (tipu je part2 terjun tu..hehe) lepas tu pergi ke dreamland lah pulak. Hehe, Agaknya gam UHU tu dah tak nak lekat lagi kot sebab terkena air time aku mandi :p

Haaaaa!! Pagi ni, aku bangun jer terus online! hehe. Tapi before tu aku mandilah dulu kan. Bising big bos kat rumah aku ni kang kalau aku tak mandi. huhu. Time aku search lagu tu kat 4shared aku boleh lupa tajuk lagu tu pulak. Terpaksa aku pergi YouTube cari lagu tu satu persatu di bawah nama Anuar Zain. Tapi tak lah lama mana pun mancari nya. Thanks to YouTube. Bila aku jumpa official MV lagu tu, laaaa, rupanya lagu tu OST untuk cerita Hikayat Merong Mahawangsa rupanya. FYI, aku baru tahu cerita terbaru tu wujud. hehe. Ataupun aku je yang baru tau kot.... huhu. Malu je kalau aku baru tau tentang cerita ni. Bila aku tengok MV lagu ni, macam best je cerita tu. Nak tengoklah nanti. hehe.

Kat bawah ni ada serba sedikit kisah tentang cerita Hikayat Merong Mahawangsa. Baca jangan tak baca..hehe

Hikayat Merong Mahawangsa adalah sebuah filem epik yang penuh aksi dengan watak-watak mitos yang sarat penggunaan kesan khas visual (CGI) dan set, busana dan “props” kurun ke 2. Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.

Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.

Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.

Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.

Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?

Antara babak-babak yang terdapat dalam cerita ni

No comments: